grochowka.jpg
grochowka.jpg Rozmiar 116 KB |
Zupa - klasyk. Tradycyjna, polska zupa grochowa. Zmiksowana na krem lub z kawałkami warzyw.
Przepis na tradycyjnÄ…, polskÄ… zupÄ™ grochowÄ…. Zupa grochowa z grzankami.
Grzanki: chleb pokroić w kosteczkę i wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku na złoty kolor, kilkakrotnie mieszając.
Zupa: W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę wraz z chudymi żeberkami wieprzowymi. Zszumować i gotować przez 40 minut. Obrać 4 ziemniaki i pokroić w kosteczkę. Obrać 1 marchewkę, 1 pietruszkę i 1 cebulę.
Do zupy dodać pietruszkę, cebulę oraz 1/2 kg żółtego grochu łupanego w połówkach, wcześniej opłukanego. Dodać kawałek chudego, wędzonego boczku. Gotować, od czasu do czasu mieszając przez około 15 minut. Dodać ziemniaki, marchewkę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować do miękkości warzyw, doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz dużą ilością majeranku.
Po ostudzenia zupę można zmiksować, ale można też pozostawić bez miksowania. Mama miksuje całą zupę za wyjątkiem kości od mięsa. Podawać gorącą, z grzankami, posypaną natką pietruszki i majerankiem.
Przepis na zupę grochową. Najlepsza zupa grochowa, krem lub z kawałkami warzyw. Podawana z grzankami.