grzybowa tradycyjna02.jpg
grzybowa tradycyjna02.jpg Rozmiar 138 KB |
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów zabielana śmietaną
Składniki:
• 600 g grzybów (borowików i/lub podgrzybków)
• 2 łyżki masła
• 1 drobno posiekana cebula
• 5 szklanek gorącego bulionu wołowego
• 1 szklanka śmietany kremówki
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 łyżeczka mąki
• sól i pieprz
a także:
• ugotowany w osolonej wodzie makaron: łazanki lub kokardki
• natka pietruszki
Przygotowanie:
Grzyby oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do większego rondla z grubym dnem. Smażyć delikatnie mieszając, aż odparuje z nich sok. Dodać masło oraz cebulę, smażyć razem przez chwilę, aż cebula się zeszkli. Wlać bulion i gotować przez około 10 - 15 minut na małym ogniu. Ubić śmietanę z sokiem z cytryny, następnie wymieszać z mąką i przelać do garnka z zupą. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gotować jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Podawać z makaronem, posypać natką pietruszki.