kapusniak z nutka wedzonki.jpg

kapusniak z nutka wedzonki.jpg
Rozmiar 109 KB
Kapuśniak z nutką wędzonki

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Ilość porcji: 4
Składniki

kapusta kiszona 1/2 kg
kiełbasa śląska 2 laski
marchewka 1 duża
korzeń pietruszki 1 średni
ziemniaki 1/2 kg
cebulka 1 średniej wielkości
liść laurowy 1 sztuka
ziele angielskie 1 kulka
kminek cały 1/2 łyżeczki
ziarenka smaku 1 łyżka
kucharek 1 łyżeczka
sól
pieprz
oliwa
zasmażka
mąka pszenna 1 płaska łyżka
boczek wędzony 5 dkg

Smaczna zupa z wędzoną kiełbaską
Etapy przygotowania

Marchew, pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę i ugotować w osolonej wodzie przed końcem gotowania kapusty. Do garnka wlać trochę oliwy dodać liść, ziele i zeszklić potarte warzywa z cebulą. Kapustę średnio kwaśną poszatkować i dodać do warzyw, potem podlać wodą, wrzucić pokrojoną kiełbaskę, doprawić ziarenkami smaku, kucharkiem i kminkiem. Gotujemy pod przykryciem do miękkości kapusty ok. 40 minut. Ugotowane ziemniaki przełożyć łyżką do zupy w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć jeśli jest mało tłuszczu to dolać oliwy dodać mąkę, zrobić rumianą zasmażkę i zaprawić nią zupę.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • docucrime.xlx.pl