rosol popup watermark.jpg

rosol popup watermark.jpg
Rozmiar 121 KB
Rosół
Czas przygotowania: 3 godzin
Ilość porcji: 10
Składniki

1 duża porcja rosołowa
1 szyja indycza
ok 80 dkg. żeberek
3 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 mały seler
1 mała cebula
natka pietruszki
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela agielskiego
3 ziarenka pieprzu czarnego
sól
pieprz świeżo mielony

Pyszny, aromatyczny i rozgrzewający rosół z mięsa mieszanego. Bez żadnych sztucznych dodatków.
Etapy przygotowania

Mięsa powinno być ok 2- 2,5 kg. Jak najbardziej należałoby dodać do rosołku jeszcze wołowinę, która nie była za piękna w sklepach, więc nie kupiłam. Byłby bardziej wyrazisty i ostrzejszy w smaku. Aczkolwiek muszę przyznać, że ten wyszedł rewelacyjny i niczego bym w nim nie zmieniła.
Do rzeczy.
Po porządnym umyciu mięs wkładamy je do zimnej wody, solimy i gotujemy na malutkim ogniu. Kiedy pojawią się szumowiny zbieramy.
Dodajemy obrane i umyte warzywa. Marchewkę można pokroić wg. swojego gustu, choć nie jest to konieczne. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu i gotujemy.
Rosół powinien się gotować minimum 2-3 godziny na minimalnym ogniu, tak żeby się tylko 'pyrkolił'.
Po 3 godzinach wszystkie warzywa są miękkie, ale nie rozpadające się.
Ostatecznie doprawiamy do smaku solą- jeśli jest to konieczne i pieprzem świeżo mielonym.
Na talerzu posypujemy natkÄ… pietruszki.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • docucrime.xlx.pl