zupa pomidorowa z makaronem01.jpg
zupa pomidorowa z makaronem01.jpg Rozmiar 119 KB |
ze świeżych pomidorów. Z makaronem lub kaszą jaglaną. Do zupy można podać kruche bułeczki (scony) z dynią.
do_druku
Składniki, 2 porcje:
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
• 2 ząbki czosnku, pokrojone na kawałki
• kawałeczek skórki z cytryny
• przyprawy: 4 ziarenka pieprzu, 2 ziela angielskie, 1 listek laurowy, kawałek gałązki świeżego rozmarynu, szałwii lub tymianku *
• 700 g świeżych pomidorów, obranych i pokrojonych w kosteczkę
• 0,1 g (szczypta) szafranu
• 1 - 2 łyżeczki cukru
• sól morska, świeżo zmielony pieprz
• 500 ml wody mineralnej lub bulionu z jarzyn
• 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
• 1/2 łyżki masła (opcjonalnie)
• 50 - 100 g cienkiego makaronu lub 1/2 szklanki kaszy jaglanej
* można też użyć ziół suszonych (1 łyżeczka). Dla uzyskania bardziej orientalnego, lekko słodkawego smaku zupy, dodajemy nieduży (około 3 cm) kawałeczek kory cynamonu i 2 goździki. Dodatki te najbardziej będą pasować do wersji zupy z kaszą jaglaną.
Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek, skórkę cytrynową, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, świeży rozmaryn, szałwię lub tymianek oraz korę cynamonu i goździki jeśli używamy. Smażyć na małym ogniu przez pół minuty, aż uwolnią swój aromat.
Dodać pomidory, szafran, cukier oraz zioła suszone jeśli używamy, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wlać wodę lub bulion i zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 25 minut. Na koniec można zupę trochę rozdrobnić ręcznym blenderem (więcej miąższu pomidorów dostanie się do zupy).
Przelać przez sito bezpośrednio do drugiego garnka, przetrzeć łyżką to co zostało na sicie, aby nic się nie zmarnowało. Zawartość sitka wyrzucić.
Zupę ustawić na gazie, dodać oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia i masło, zagotować. Dodać makaron i ponownie doprowadzić do zagotowania. Gotować jeszcze przez 2 - 4 minuty, aż makaron będzie al dente.
Podawać od razu, np. ze sconami dyniowymi. Z czasem zupa pod wpływem makaronu będzie gęstniała, jeśli więc chcemy ją przechować, makaron dodajemy i gotujemy w zupie przed samym podaniem.
Wersja z kaszą jaglaną: kaszę należy bardzo dokładnie opłukać w zimnej wodzie, kilkakrotnie zmieniając wodę na czystą. Umieścić w rondelku, zalać 2/3 szklanki wody, doprawić solą i pieprzem i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować przez około 10 minut, aż kasza będzie miękka. Ugotowaną kaszę można dodawać do zupy. Aby zupa była bardziej gęsta, można też dodać do niej opłukaną, surową kaszę i ugotować ją w zupie jak makaron (przez 10 minut)